Ik ga op reis en neem niét mee: cash! Op deze 5 bestemmingen heb je geen cash geld nodig

Wil je nog een lastminutereis boeken, maar heb je geen zin om euro’s om te wisselen in één of andere vreemde munt? Geen probleem: er zijn tegenwoordig plaatsen genoeg in de wereld waar de technologie zo ver staat dat je perfect kan functioneren zonder cash op zak te hebben. Keyware, de Belgische specialist in elektronische betalingen, geeft je 5 tips voor cashloze citytrips.

Stockholm

Zweden spant de kroon als het gaat over het afschaffen van cash geld. Amper 3 procent van de transacties gebeurt er met munten of briefjes. Bijna elke betaling is dus elektronisch. De Zweden hebben zo een hekel aan cash geld dat je er betaalterminals in de kerk vindt om donaties te doen. En zelfs bedelaars aanvaarden er creditcard.

Volgens experts zal Zweden vanaf 2030 volledig cash free zijn. Bovendien is het er ook erg veilig zonder contant geld. Want het aantal bankovervallen is er gedaald van 110 naar 5 (!) op 4 jaar tijd.

Quebec

Al drie jaar lang wordt er in Canada geen cash geld meer geprint. De Canadezen zien er het nut niet meer van in. Over enkele jaren kunnen we dus ongetwijfeld spreken van een Completely Cashless Canada. Op dit moment vindt al meer dan 70% van de transacties plaats met een betaalkaart. Het gemiddelde van de rest van de wereld ligt maar op 40 procent.

Het Canadese bedrijf Cashless schools heeft zelfs een systeem ontwikkeld waarbij ouders hun kinderen lunchgeld digitaal meegeven. Vooral het contactloos betalen, waarbij je zelfs geen pincode meer moet ingeven, is er sinds enkele jaren erg populair.

Mogadishu

Somalië is één van Afrika’s armste landen, maar veel mensen hebben er wel een smartphone. Omdat het niet altijd veilig was om met cash geld op zak te lopen in hoofdstad Mogadishu, zijn inwoners er massaal per gsm beginnen betalen.

In 2012 werd al 34 procent van de transacties uitgevoerd via de smartphone. Tegenwoordig koop je er echt alles digitaal, zelfs je groenten en fruit op de plaatselijke markt. De favoriete munteenheid op de betaalapps is er trouwens de Amerikaanse dollar in plaats van de Somalische Shilling.

Nairobi

M-Pesa is een betaalapp uit Kenia. De “M” in de naam staat voor mobile en Pesa is het Swahili woord voor geld. Oorspronkelijk is de app opgericht om de cashflow van de stedelingen naar hun familie in armere buurten te vergemakkelijken, maar intussen passeert naar schatting 50 procent van het BBP van Kenia via M-Pesa. De app heeft al meer dan 15 miljoen gebruikers en kreeg intussen ook voet aan wal in Zuid-Afrika, Afghanistan, Indië en zelfs de Europese Landen Roemenië en Albanië. Wie naar Kenia gaat, installeert de app dus maar best op zijn telefoon.

Seoul

Ook Zuid-Korea is haar cash liever kwijt dan rijk. Zo bestaat er in Zuid-Korea een BTW-regeling die voordeliger is voor mensen die elektronisch betalen.

Het land is al jaren een gangmaker als het gaat over nieuwe technologie. In 2004 werd T-money er geïntroduceerd: een contactloos betaalmiddel om er met het openbaar vervoer te reizen. Je houdt gewoon even je kaart voor een scanner en de betaling is in orde. Tegenwoordig kan je ook je taxi of snack betalen met T-Money. En de Koreanen hebben er geen kaart meer voor nodig: het systeem is intussen geïnstalleerd op hun horloges, sleutelhangers of zelfs op de gsm. Je mobieltje even voor de scanner houden is dus voldoende om je taxirit of bus te betalen in Seoul.